Kako do Praga?

BEOGRAD > PRAG (avion) već od 160EUR
Iz Beograda do Praga postoji direktan let kompanijom AirSerbia, ili sa presedanjem kompanijama Austrian i Lufthansa. Iako je presedanje u pitanju, letovi nisu mnogo duži od direktnog zbog jako kratke pauze kod presedanja. Povratne karte se obično mogu naći od 160 evra gde je Austrian najjeftiniji obično, te gla slede Lufthansa i AirSerbia. D svih sajtova ovih kompanija možete doći klikom na ime istih.

Aerodrom Prag > GRAD
Jedina konekcija sa gradom je autobus ili taksi. Postoji direktna linija sa terminala do glavne železničke stanice, u trajanju od 30 minuta, karte možete kupiti na šalteru u holu zgrade ili direktno kod vozača. Svi autobusi su označeni kao linija “AE“. Cena karte je oko 2.35 evra po smeru (plaćanje u krunama). Taksi od aerodroma do grada košta izmedju 12 i 19 evra u zavisnosti od lokacije gde idete. Dalje, od glavne stanice u Pragu možete nastaviti do željene adrese, cene gradskog prevoza možete pogledati ovde. Kurs je oko 26 kruna za 1 evro.

BEOGRAD/NOVI SAD > BUDIMPEŠTA > PRAG (vozom) već od 69EUR
Do glavnog grada Češke možete doći i vozom sa presedanjem u Budimpešti.  Iz Beograda voze Železnice Srbije, tri voza dnevno (07:20>16:04, 11:20>20:04 i 21:44 > 05:50), cena povratne karte je 26 evra. Voz stiže na stanicu “Keleti”. S obzirom da voz za Prag kreće sa druge stanice, “Nyugati” potrebno je preći gradskim prevozom ili taksije. Stanice su povezane metroom, linijom broj 2 ići do stanice “Deak Ter”, te tu preći na liniju 3 do stanice “Nyugati”. Cena karte je 1.10 evra. Taksi izmedju dve železničke stanice košta izmedju 5 i 10 evra. Železnice Češke imaju nekoliko polazaka dnevno na ruti do Praga, izmedju ostalog one koji odgovaraju dolascima iz Srbije: 07:41>14:07, 20:25>06:04. Ostale poslaske i informacije možete pogledati na njihovom sajtu. Cene se kreću od 20 evra po smeru.

BEOGRAD > BUDIMPEŠTA > PRAG (autobus) već od 80EUR
Preko kompanije FlixBus možete kupiti povratne karte do Praga sa presedanjem u Budimpešti po ceni već od 80 evra. U zavisnosti od pauze izmedju polazaka, putovanj traje izmedju 15 i 18 sati. Presedanje je na istoj stanici, nije potreban transfer.

BEOGRAD > BUDIMPEŠTA > PRAG (kombi + avion) već od 70EUR
Iz Budimpešte do Praga leti niskotarifna kompanija RyanAir, gde let traje sat vremena i deset minuta, a povratne karte se mogu naći već od 20 evra (uračunate takse i mali kabinski prtljag – ranac). Veći kabinski kao i čekirani prtljag se doplaćuju. Kojim danima lete kao i rezervacije karata se vrše na njihovom sajtu. Iz Beograda do aerodroma u Budimpešti najlakše možete doći kombi prevozom Gea. Cena povratne karte je 50 evra.

Kolima & BlaBlaCar
Beograd je od Praga udaljen 890 kilometara, putuje se preko Mađarske i Slovačke. Cene putarine do naše granice je 560 dinara u jednom smeru . Cene vinjeta Mađarska (9.25 evra za 7 dana, 15 evra za mesec), Slovačka (10 evra za 10 dana, 14 za mesec), Češka (12 evra za 10 dana, 17 evra za mesec). Ukoliko idete svojim kolima a imate mesta za još saputnika, možete uvek ponuditi vožnju na sajtu BlaBlaCar, te podeliti sa putnicima troškove puta. Takodje, ukoliko nemate auto, možete pronaći one koji nude vožnju na ovoj ruti i priključiti im se. Ja lično imam samo lepa iskustva sa ovim vidom transporta. Cene se kreću oko 30 evra po smeru.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, želite savet ili pomoć možete mi pisati na instagram profilu. A ako vam je sve jasno, onda je dovoljno da me zapratite 🙂
instagram.com/putriota

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *