Šta obići u Tbilisiju?

Večita su pitanja kada negde putujemo. Šta videti u Tbilisiju? Šta obići u Tbilisiju? Evo mog spiska, nešto što sam i sam posetio, neke lokacije koje nažalost nisam ali planiram. Uživajte! Ukoliko znate za neko mesto koje nisam naveo, javite mi ovde! Takođe zapratite moj instagram nalog i podržite moj rad. Hvala 🙂

TBILISI
Glavni grad Gruzije i jedan od najlepših. Svakako privlači najvie turista te je spisak onoga što trebate videti poveći.

 • Narikala tvrđava / Spomenik “Majka Gruzije” / Botanička bašta
  Ove tri lokacije se nalaze jedna pored druge i svakako ćete ih obići u jednom cugu. Nalaze se na brdu iznad grada, vide se iz svih njegovih delova te ih je lako pronaći. Do vrha se možete popeti peške obeleženom stazom ili provozati žičarom, čija je vožnja jako povoljna. Ja preporučujem da se popnete žičarom a kasnije kada sve obiđete, spustite peške. Pogled iz same žičare, kao i sa ove tri lokacije je spektakularan. Ukratko, tvrđava Narikala je sagrađena u 4. veku, a od tada dosta puta dograđivana i renovirana. U tom istorijskom periodu je nastao i sam grad, a postoji i podatak da su tada Gruzini zapravo prihvatili Hrišćanstvo. Drugi na svetu, nakon Jermena. Pored tvrđave se nalazi spomenik “Majka Gruzije”, sličnog izgleda i priče kao spomenici u drugom gradovima bivšeg Sovjetskog saveza. U jednoj ruci drži piće za svoje goste, dok u drugoj drži mač, za svoje neprijatelje. Tim činom predstavlja narod Gruzije i njihov karakter. Između ove dve lokacije nalazi se ulaz u botaničku baštu koju mi nismo obišli, jer je januar te smatram da nema mnogo smisla. Ali ukoliko budete ovde tokom toplijih meseci, ne propustite je. Ulaz u tvrđavu je besplatan.
 • Vodopad Leghvtakhevi
  Nisam uspeo da izgovorim njegov naziv, niti se više uopšte trudim. Inače su nazivi u Gruziji dosta komplikovani za izgovor. Odmah ispod tvrđave, u podnožju, nalazi se ovaj simpatični vodopad. Na suprotnoj strani brda u odnosu na grad, svakako postoje putokazi koji sa brda vode ka njemu. Sam vodopad nije preterano spektakularan, lep je, a činjenica da se nalazi u samom gradu daje mu na atraktivnosti. U blizini vodopada će vam nuditi ceđene sokove, preskupi su, čisto da znate da vas ne prevare i izmuzu novac. Pogledajte fotografije.
 • Sumporna kupatila
  Tbilisi u prevodu znači “toplo mesto”. Grad leži na tolim izvorima, i postoji nekoliko javnih kupatila koje možete posetiti. Sama kupatila su malo različita od onih u Istanbulu na primer, ili Budimpešti, tako da je najbolje da se pre upotrebe dobro informišete o pravilima koje je potrebno ispoštovati. Sam ovaj deo grada je za obilazak predivan, tumaranje uličicama, fotkanje, tako da ćete se, iako ne idete u kupatila, super zabaviti. Svakako morate proći kroz njega kada se budete vraćali od vodopada ka centru. Cena tretmana u kupatilima je oko 20 evra.
 • Kaleidoskop kuća
  Zapravo je jedina od najinstagramičnijih kuća u Tbilisiju. Uistinu obična stambena kuća/zgrada u kojoj žive ljudi, sagrađena od drveta u 19. veku. Prozori su urađeni u bojama tako da izgledaju kao da ih posmatrate kroz kaleidoskop. S obzirom da se radi o privatnom vlasništvu, budite tihi i pazite da ne narušavate nečiju privatnost. Mesto za fotkanje se nalazi u hodniku na samom ulazu, tako da nemojte zalaziti dalje ka stanovima. Ceo taj kraj, brdo, gde se nalazi ova kuća je predivan. Zavirite što više možete u ulaze i dvorišta, balkone i kutke koji zaista ostavljaju bez daha.
 • Batlemi crkva
  Ovaj deo je isto jako insteresantan za fotkanje i razgledanje. Ukoliko budete imali sreće, na stepeništu će vas dočekati lokalna patka, iz dvorešta pored, koja se tokom dana šepuri i pozdravlja prolaznike. Jako je zanimljiva i druželjubiva te možete odraditi fotografiju sa njom dok se u pozadini vidi Tbilisi. Kao ja na primer. Naravno, imajte na umu da životinje nisu igračke i poštujte njenu slobodu, nemojte je terati, gurati, hvatati ili bilo šta što je može uplašiti ili izazvati joj stres. Nije plašljiva te će i sama doći da se fotka.
 • Trg Slobode
  Glavni trg u gradu, kružni tok odakle počinju zanimljive okolne ulice. U sredini kružnog toka se nalazi ogromna statua Svetog Đorđa koji ubija aždaju. Poznata Rustaveli avenija kreće baš sa ovog mesta, ulica poznata za kupovinu, šetnju i hotele. Na samom početku se nalazi i veliki tržni centar. Zimi je prekrasno ukrašena, kao i većina grada. Apsolutno smo bili oduševljeni kako je sve sa ukusom okićeno.
 • Most mira
  Most mira je pešački most, otvoren 2010. godine, čelične i staklene konstrukcije, prekriven led diodama tako da predstavlja atrakciju i tokom večeri kada sunca nestane. Preko reke Kura povezuje Rike park sa starim gradskim jezgrom. S obzirom da svoj modernistički izgled, bio je tema raznih kritika tokom gradnje, da li će se ili ne uklopiti u ambijent. Meni se lično dopada kako izgleda, a danas je jako posećen od strane turista i lokalaca. Kada ste tu, posetite i Rike park, idealan za predah od grada.
 • Katedrala Svete Trojice
  Glavna je pravoslavna katedrala u Tbilisiju, završena 2004. godine, nakon nekoliko godina izgradnje. Treća je najveća pravoslavna katedrala na svetu. Zovu je još i Sameba. Ona je sinteza tradicionalnih stilova koji dominiraju gruzijskom crkvenom arhitekturom u različitim fazama istorije i ima neke vizantijske prizvuke. Sa platoa crkve se pruža predivan pogled na grad. ovaj deo grada je jako zanimljiv sa strane jako velikih različitosti između siromaštva i onih bolje stojećih stanovnika. Baš je prisutan kontrast. Pogledajte fotografije.
 • Mtatsminda Park
  Uređeni park koji se nalazi na vrhu planine sa istoimenim nazivom, odakle puca pogled na grad. U uređenom parku se nalaze i razne vožnje koje su svojstvene luna parku, sve do ogromnog točka, visine 65 metara, koji dodatno doprinosi dobrom pogledu na stari grad. Do njega, na 700 metara visine, možete doći kolima ili uspinjačom koja se proteže iz grada, a izgrađenom davne 1905. godine. Zanimljiva lokacija za porodice sa decom. Tematski park. Pogledajte fotografije.
 • Fabrika
  Ukoliko volite urbane, hipsterske kvartove gde je atmosfera opuštena, a zidovi ofarbani u svim mogućim bojama – Fabrika je mesto za vas. Lampice, biljke, mračni toaleti. Nešto kao naša Savamala. Alternativna scena Tbilisija, mogu vam reći jako dobra. Uživao sam. U sklopu Fabrike postoje restorani, barovi, hostel, izložbeni prostor i radnje. Super su im kolači, cirka. Mi smo klopali, nisam bio neešto oduševljen hranom ali može da prođe. Ne očekujte previše u životu, stara poslovica. Pogledajte fotografije.

 • Spomenik Hronika gruzijska
  Predstavlja veliki i prilično imponzantan spomenik novijeg datuma, sagrađen na brdu na periferiji grada. Donji delovi šesnaest stubova, koliko ih ima, prikazuju život Isusa i drugih značajnih ličnosti iz istorije Hrišćanstva, dok se u višim delovima nalaze članovi kraljevske porodice i vladari Gruzije. Pored samog spomenika nalazi se mala pravoslavna crkva, a ne propustite sa ovog brda i pogled na jezero. Ulaz se ne naplaćuje i spomenik je za posetu otvoren non stop. Pogledajte fotografije.
  Kako doći? Najbliža metro stanica je Ghrmaghele, ispred koje možete preći na autobus 60, koji vozi pravo do spomenika. Prevoz i taksi po Gruziji je jako jeftin. Druga opcija je da iz grada taksijem doćete do samog spomenika gde će vas vožnja koštati oko 4 evra.
 • Gardenia Shevardnadze
  Kada se budete vraćali sa spomenika “Hronika gruzijska”, svratite do ove čajdžinice koja ima predivnu baštu, daleko od gradske vreve. Probajte ukusni kolač, kafu ili čaj. Uživajte u zelenilu.
 • Meidan bazar
  Gruzijske rukotvorine, vino i još mnogo suvenira u bazaru podzemnih tunela. Bazar ide skroz ispod ulice, a udaljen je svega 5 minuta hoda od sumpornih kupatila. Jako zanimljivo mesto. Pogledajte fotografije.
 • Kriva kula sa satom
  Još jedna jako zanimljiva lokacija u Tbilisiju, zapravo nije toliko stara koliko izgleda. Imaćete utisak da se nalazite u Alisinoj zemlji čuda, jer njen šašavi nesvakidašnji izgled baš podseća na takav neki momenat. Kula je deo lutkarskog pozorišta koje se nalazi iza tornja te ukoliko imate vremena možete svratiti i na neku predstavu. Ovo je super mesto za fotkanje, turisti nikako ne zaobilaze ovaj ćošak. Sama ulica u kojoj se nalazi kula je jako simpatična, puna malih kafea i restorančića, a nedaleko odatle se nalazi jako dobar restoran na balkonu koji vam toplo preporučujem. Sjajna atmosfera, muzika, pogled, lokacija i hrana. Desetka. Pogledajte fotografije.
 • Buvlja pijaca
  Ukoliko volite stare predmete, buvlja pijaca koja se održava svakodnevno je prava stvar za vas. Ogroman asortiman nakita, vinil ploča, knjiga, starih fotoaparata, mapa, odeće i još mnogo toga. Otvorena je svakog dana od 10 do 17 časova, a udaljena nekih 10 minuta hoda od krivog tornja sa satom. Ne zaboravite da se cenkate! Pogledajte fotografije.
 • BONUS: Sami istraćujte stari grad, mislim da bih mogao da dan, čak dva, provedem samo istražujući sve te živopisne balkone i unutrašnjosti zgrada koji su zaista čarobni. Sa svim tim bojama i detaljima.

Kako do Tbilisija?
Mi smo najjeftinije prošli tako što smo leteli iz Budimpešte do Kutaisija, te zatim autobusom možete direktno doći sa aerodroma u Kutaisiju do glavnog grada. Vožnja traje oko tri i po sata a košta 10 evra po smeru. U Budimpešti je lako ostaviti svoj auto na aerodromu, postoji nekoliko obezbeđenih parkinga koji zapravo nisu uopšte skupi, izađu oko 2 evra po danu. Ostavljam vam linkove za sve navedeno:
Aviokompanija za let Budimpešta – Kutaisi: WizzAir
Parking na aerodromu: Holiday Parking
Autobus Kutaisi aerodrom – Tbilisi: Georgian Bus

Iz Beograda do Tbilisija možete doći sa presedanjem. Uglavnom najbolje cene sam nalazio preko Lufthanse od 150 evra za povratno putovanje (ručni prtljag), ali možete tražiti i preko Pegasusa koji leti preko Istanbula. Još jedna dobra konekcija može biti poljski LOT.

Ukoliko želite da iz Tbilisija stignete do grada Kutaisija (ne do aerodroma) ili možda Batumija, najjeftinije je doći sa maršrutkom, tradicionalnim kombijem koji razvozi narod po gradovima. Svi ti kombiji kreću sa stanice Okriba. Dođete, pronađete svoj prevoz, platite, uđete i čekate da se napuni. Nemaju red vožnje. Kreće kada se napuni. Mi smo čekali oko pola sata da krenemo za Kutaisi.

Osiguranje
Ne zaboravite da uplatite sebi putno osiguranje koje će vas sačuvati od neplaniranih i visokoh troškova u slučaju da se razbolite. Naročito sada tokom pandemije. Ja lično preporučujem Milenijum osiguranje koje koristim već godinama, a obuhvata sve što je potrebno da se osećate sigurno i bezbrižno tokom putovanja.

Sim kartica / internet
Ukoliko želite da imate internet tokom boravka u Gruziji najbolje je da kupite jednokratnu sim karticu. Karticu možete kupiti na aerodromu po izlasku sa terminala, preporučujem operatera Magti, provereni su te je domet jako dobar. Ja sam svoju platio oko 5 evra za 5 gigabajta koje možete koristiti tokom deset dana boravka. Postoje razni paketi tako da se raspitajte za najbolji vama. Meni je ovo bilo super dobro i povoljno.

Prevoz po gradu
U Tbilisiju postoje dve metro linije i pregršt autobuskih linija. Lako se sve koristi i jako je jeftino. Sve što treba da kupite je “Metromoney” karticu koja košta 2 larija (0.60eur/ 70 dinara) i da je dopunite novcem koji ćete posle koristiti u prevozu. Dopune kasnije možete odraditi na šalteru ili automatima. Jedna vožnja prevozom košta 0.50 larija (0.14eur/ 17 dinara). Takođe, moram vam reći da je i taksi jako pristupačan, zapravo jeftin, najbolje je da skinete aplikaciju Yandex i nju koristite: GooglePlay ili AppleStore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *