Šta videti u Milanu?

Milano je često potcenjen u odnosu na ostale gradove u Italiji. Kažu da je industrijski grad, grad mode i ekonomije. Često sam u njemu, prirastao mi je srcu. Podeliću sa vama neke lokacije koje bi trebalo obići kada ste tamo, neke poznate, ali i neke skrivene. Koje možda ni ljudi koji žive u ovom gradu nisu obišli. Šta obići u Milanu? Klikom na naziv lokacije dobijate tačne koordinate na gugl mapama.

DUOMO
Najpoznatija katedrala u Milanu, ujedno i turistička atrakcija. Gradila se i nadograđivala godinama, započeta 1386, završena tek 1965. godine. Katedralu možete posmatrati spolja, izgleda zaista fascinantno. Možete ući unutra (ulaz 3 evra), ali ono što ja preporučujem je da se popnete na krov (terase), što je poseban doživljaj! Da, da, dobro ste razumeli, krov katedrale, odakle se pruža fenomenalan pogled. Cena za ovu avanturu je 10 evra ukoliko idete peške, ili 14 evra za lift. Na ovom sajtu možete pronaći sve potrebne informacije.

SANTUARIO DI SAN BERNADINO ALLE OSSA
Ova crkva, tačnije kapela, bila je odtkrovenje za mene. U sklopu crkve se nalazi kosturnica, gde su svi zidovi obloženi ljudskim kostima, lobanjama. Sve je krenulo u XII veku kada je sagrađena nova bolnica, čiji su preminuli pacijenti sahranjivani na obližnjem groblju. Mesta je na groblju ubrzo ponestalo te je sagrađena kapela za odlaganje kostiju. E, pa kraj te kapele je dodata crkvica. Zaista mistično, pomalo jezivo mesto, ali u isto vreme jako moćno. Kada uđete u crkvicu, hodnik desno će vas odvesti do kosturnice. Kraj ove, nalazi se još jedna crkva te je možete posetiti kada ste već tu.

FLAMINGOSI
Verovali ili ne, flamingosi žive u Milanu. Pravi oni, roze, stoje na jednoj nozi. Vila Fenicotteri Milanesi ima veliko dvorište opasano zelenilom, fontanama, statuama i jezercetom. Zavučena u mirnu uličicu. U dvorištu živi oko desetak flamingosa, koji ne obraćaju previše pažnje na vanjski svet. Kraj ograde je gusta živa ograda, ali se pronađu delovi sa kojih možete posmatrati ova divna bića. Oni će vas ipak izignorisati, jer verujem da nismo toliko divni. Potrudite se da ih ne uznemiravate bukom, dozivanjem, nemojte im ubacivati hranu.

ZAMAK SFORZESCO (Sforzin)
Nekada je služio kao rezidencija vojvodama, danas je muzej i galerija. Izgrađen je u XIV veku, a u izgradnji je učestvovao i Leonardo de Vinči. Tokom drugog svetskog rata je teško oštećen, ali je ubrzo obnovljen. Iza zamka se nalazi i lep park za šetnju i relaksaciju, a na kraju parka, suprotno od zamka nalazi se i Trijumfalna kapija Milana.

Fotografija: Tommaso Curre

MONUMENTALNO GROBLjE
Groblja često nisu na meti turista, ali Monumentalno groblje u Milanu je zaista jedan muzej na otvorenom, koji mnogo govori o istoriji, dešavanjima tokom iste, umetnosti. Jedno od dva najveća groblja u ovom gradu. Obilje je umetničkih grobnica i spomenika. Preporuka za obilazak, ja sam uživao, iako je to možda glupo reći. Tokom svoje prve posete sam upoznao i momka koji je svratio do svojih predaka, ispričao mi sve o njima, istoriju svoje porodice. Zaista zanimljivo iskustvo.

POSLEDNjA VEČERA
Jedna od najpoznatijih slika Leondarda da Vinčija nalazi se u Milanu. S obzirom da je umetnik koristio tempera boje na suvom zidu, nakon što je dodao podlugu od belog olova kako bi postigao sjaj, slika nije u najboljem stanju. Tačnije, boja se ljušti još od XVI veka, tako da je slika više puta reporudkovana. Zaista je malo delova ostalo koji su iriginalni iz tog vremena. Posetu morate unapred rezervisati jer se u prostorije puštaju samo male grupe ljudi, gde svako ima po 15 minuta da uživa u slici. Isto tako, karta za pogledate Poslednju večeru košta 15 evra. Možete je rezervisati online putem ovog sajta.

IL MURO DELLE BAMBOLE
Umetnička instalacija koja u jednoj ulici u Milanu stoji od 2014. Posvećena je borbi protiv femicida, ubijanju žena. Za ideju je preuzeta stari indijski običaj da kada žena trpi porodično nasilje, lutka je okačena na njenim vratima. Svako ima mogućnost da okači svoju lutku na ovaj zid. Slični zidovi su nakon Milana postavljeni i u gradovima kao što su Rim, Venecija, Đenova itd. Šalje snažnu poruku protiv rodno zasnovanog nasilja, kako bi takvi slučajevi lagano nestajali iz društva.

MILANSKA SKALA
Milanska skala jedna je od najslavnijih operskih kuća u Evropi. Osnovana je u kasnom XVIII veku od strane Marije Terezije. Možete posetiti pozorišni muzej koji sadrži postavke posvećene operi, ali i ostalim nastupima koji su se održali ovde. Probajte da kupite kartu za operu, mada su u većini slučajeva jako brzo rasprodate.

NAVIGLIO GRANDE
Naviljo kanal je najstariji kanal u Milanu, izgrađen davne 1177. godine. Inače je plovni kanal. Poslednjih godina je savršeno mesto za večernju šetnju ili aperitiv na suncu. Načičkan restoranima, idealno je mesto za degustaciju italijanske kuhinje. Zalazak sunca, začinjen sladoledom. Elem, ono što je posebno zanimljivo kod kanala je, svake poslednje nedelje u msecu se ovde održava buvljak starina, vintage stvari. Od ploča, nameštaja, odeće, obuće, raznih figura, onoga što nam je preko potrebno ali i nepotrebnih stvari. Obavezno! Ukoliko se zadesite poslednje nedelje u mesecu znate šta vam je činiti. Održava se od 8 izjutra do nekih 6 popodne. Uživajte u ovom prelepom delu Milana.

Fotografija: Cristina Gottardi

CORSO COMO
Ovo ušuškano mestašce, prepuno rastinja, biljaka, najlepša je bašta u Milanu. Kada kažem bašta, mislim na celokupni ambijent ovog dvorišta. Ovde se nalazi kafić, galerija, zanimljive radnje. Verujem da je tokom proleća i leta još bolji ugođaj da na ovom mestu popijete kafu. Nisu jeftini, ali su omiljeno mesto mnogim stanovnicima Milana. Svakako, ne morate sesti, možete i samo razgledati ovo kultno mesto.

PALAZZO LOMBARDIA
Ova zgrada je jedna od viših u gradu, a na ovoj listi se nalazi, jer pruža fenomenalan pogled na Milano. Sa 39. sprata. Jedina začkoljica je što je zgrada otvorena za javnost nedeljom, od 10 do 18 časova. Uglavnom, moj prvi pokušaj se završio da je bilo zatvoreno, zbog praznika. Svakako, vredi pokušaja, ulaz je slobodan.

BOSCO VERTICALE
Ovo su dva stambena objekta u poslovnom delu Milana. Ono što ih izdvaja od drugih je što su dizajnirani sa više od dve hiljade vrste biljaka, uključujući žbunje ali i visoko drveće. Cilj je da se i na ovaj način pošumi previše urbanizovani Milano, povećanje biljnog i životinjskog biodiverziteta ali i ublažavanje mikroklime. Jako su interesantne za obilazak, fotografisanje. Sam kraj u kojem se nalaze dve kule jako je lep.

KINESKA ČETVRT
Kineska četvrt u Milanu nije velika, možda jedna ili dve ulice, ali je svakako autentična. Radnjice i restorani sa dobrom hranom. Brza hrana takođe. Probajte knedle od svinjetine ili govedine, uz domaće vino i sladoled na kraju.

ISOLA
Zanimljiv deo grada, koji je do. nedavno bio odsečen od grada. Zbog toga je i zadržao možda tu neku svoju autentičnost. Deo jako bogat uličnom umetnošću, koju su stvarali pre svega lokalci.

Zapratite moj instragram & youtube nalog te tako podržite moj dalji rad! Hvala.

SMEŠTAJ
Preporuka za smeštaj: Little lovely place
Nalazi se nedaleko od metro stanice “Udine” u jako mirnom kraju. Na samo par stanica od centralne železničke stanice i centra grada (dvadesetak minuta).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *