Šta obići u Sokobanji?

Šta videti u Sokobanji dok ste na odmoru ili u prolazu? Evo predloga svih lokacija koje mogu biti zanimljive. Ispod spiska se nalazi google mapa svih lokacija, a klikom na naziv lokacije u tekstu dolazite pojedinačno do pina na mapi.

VODOPAD RIPALjKA
Vodopad se nalazi nedaleko od samog mesta, sastoji se od nekoliko kaskadnih vodopada ukupne dužine 40 metara. Najviši vodopad je visine oko 12 metara, u zavisnosti od količine vode u toku godine. Prilaz i samo okruženje vodopada je lepo uređeno sa prostorom za odmor i boravak. U okolini se nalazi nekoliko manjih pećina koje nisu dovoljno istražene još uvek.

SESALAČKA PEĆINA
U selu Sesalac, nekih 12 kilometara od Sokobanje nalazi se Sesalačka pećina. Ulaz je dosta veliki i sama dvorana unutra te se kolonije slepih miševa koji obitavaju ovde tokom letnjih meseci mogu bezbedno posmatrati. Kada sam je ja posetio tokom 2019. ulaz se nije naplaćivao, nije radilo osvetljenje te smo koristili ručne lampe tokom posete. Ispred pećine je uređen park i restoran.

SOKO GRAD
Sokograd je srednjovekovno utvrđenje za koje se ne zna tačno ni ko ga je sagradio niti kada. Nalazi se visoko na stenama nekih 100 metara iznad reke Moravice, i može se do njega doći peške obeleženom stazom. Ukoliko idete sa decom pripazite na njih jer postoje strme ivice. Ukoliko budete imali sreće, moguće je sa tvrđave posmatrati orlove koji lete unaokolo. Pogled je inače fenomenalan.

LEPTERIJA & HAJDUK VELjKOVA PEĆINA
Lepterija je najpopularnije izletište u Sokobanji, do koga se lako može doći kolima ili peške. U sklopu izletišta na samom ulazu postoji restoran u potkapni koju meštani nazivaju Babarogina pećina. Ako nastavite pravo dolazite do izletišta. Na putu od Lepterije do Soko Grada nalazi se i Hajduk Veljkova pećina, te je obiđite ukoliko ste u prolazu. Detaljniji opis onoga što možete videti na ovom mestu možete pročitati ovde.

VRMDŽA
Selo Vrmdža se nalazi na oko 15 kilometara od Sokobanje. Poznato je po strmim stenama koje se nalaze u samom središtu sela a koje kriju ostatke starog grada koji meštani nazivaju Latinski grad. Pored toga, možete ovde obići i Vrmaško jezero koje je u blizini. Na putu između sela i jezera nalazi se stara vodenica koja je sada pretvorena u restoran gde je hrana kažu jako ukusna i gde treba obavezno probati vrmdžanski ovčiji sir u lepinji. Nisam probao ali mi javite utiske!

Posetite moj instagram profil za više ovakvih tekstova i fotografija!

USPENjE PRESVETE BOGORODICE
Crkva potiče iz 11. veka i najstarija je bogomolja u ovom području. Građena je od kamena i poznata je po jako specifičnom ikonostasu koji joj krasi unutrašnjost. Ono što je retkost je zapravo ikona Isusa koja ga predstavlja u tri različita starosna doba – kao dečaka, čoveka i starca, što dalje predtsavlja sveto trojstvo.

BOVANSKO JEZERO
Bovansko jezero je idealno za pecanje sa dosta vrsta ribe ali i za kupanje sa nekoliko uređenih plaža. Pogodno je takođe za veslanje, jedrenje, a vožnja motornih čamaca je zabranjena. Tokom aprila i septembra održava se i jedriličarska regata na ovom mestu. Leti postoji organizovan prevoz iz Sokobanje do ovog jezera. Ne postoji uređeni kamp za kampovanje na samom jezeru.

BOGOVA VRATA
Bogova vrata je prerast u ataru sela Milušinac, nedaleko od Sokobanje. Nalazi se na planini Krstatac, do njega vodi šumski put a potrebno je osvojiti nadmorsku visinu od 690 metara. U blizini se nalazi i Milušinački vodopas kao i izvor reke Buk, koji je idealan za kupanje tokom letnjih meseci. Postoje naravno i legende koje govore da ukoliko prođete kroz vrata možete izlečiti razne bolesti. Pa eto, probajte.

Mapa svih lokacija oko Sokobanje.
Mapa svih lokacija u Srbiji.

Predlog za smeštaj: Vila Stefanović

*mape mogu bagovati na iPhone uređajima, te ukoliko do toga dođe najbolje ih je koristiti na desktop ili android telefonima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *