Kako do Ledinačkog jezera?

 

Ledinačko jezero je jedno od najlepših jezera na Fruškoj gori, ali nažalost posed na kome se ono nalazi je privatno vlasništvo te nije moguće uvek uživati nesmetano u toj lepoti. Evo nekog primera kako smo mi došli do njega.

Ukoliko autom idete iz pravca Novog Sada, nakon Sremske Kamenice nastavljate uz Dunav do skretanja za selo Stari Ledinci. Skrećete levo pratite put koji nakon navedenog sela više nije asfaltiran već je makadam. Nastavljate do samog kraja. Najbolje je da u gugl mapama ili u navigaciji ukucate “ledinačko jezero” kako bi vas navodilo. Na samom kraju puta postoji odvajanje desno uz brdo ili levo prema izvoru (česma koja je odmah kraj puta sa leve strane, jasno vidljiva). Nastavite pravo ka česmi i nekoliko metara nakon nje, pre rampe možete parkirati auto. Nemojte ići uzbrdo desno pre izvora jer je to ulaz na privatni posed, kompanija koja poseduje zemljište jezera.

Ukoliko nastavite peške iza rampe makadaom, nakon samo nekoliko metara ugledaćete odvajanje staze sa leve strane u šumu. Staza se kreće blago na levo u odnosu na makadam, uz brdo kroz šumu, pratite taj put. Uspon je relativno strm ali nije dug.  Uspon će vas dovesti na kolski put, širok, gde imate opciju levo ili desno, birate desno. Pratite taj put dalje kroz šumu. Sve vreme ćete otprilike znati gde se nalazi jezero jer je u ogromnoj “rupi”, te je faktički vidljivo kuda se krećete. Taj deo kroz šumu nije privatan posed. Kolski put se zatim završava na otvorenom prostoru, poljani gde se nalaze neke stare napuštene zgrade (mest za čuvara) kao i pas koji će početi da laje. ugledaćete zgrade ispred sebe, čistinu, i verovatno čuti psa koji laje. Nemojte izlaziti na čistinu, već odmah skrenite levo u žbunje i polako kroz šumu nastavite paralelno sa kolskim putem (čistinom) dalje ka jezeru. Držite se šumarka, ne izlazite na čistinu kako vas čuvar ne bi ugledao. Postoji još jedan manji uspon i stižete do vidikovca.

U trenutku kada smo mi bili na jezeru čuvar je bio na samoj kapiji pa smo uspeli da se spustimo do jezera. Sa vidikovca se vratite par metara unazad, dovoljno da nije jako strmo, sa se možete spustiti na čistinu ispod. Nikako se ne vraćajte skroz nazad gde su zgrade i pas, već probajte da presečete put što je pre moguće. Jezero je jako blizu. Kada izađete na čistinu, nemojte šetati po sredini već se držite šumarka sa strane dok ne stignete do vode. Budite koliko je moguće tihi. Povratak sa jezera odradite istim putem, vratite se nekoliko metara čistinom nazad i odmah desno zađite u šumu. Nastavite kolskim putem kroz šumu do odvajanja levo, nizbrdo ka rampi.

Zapratite me na instagramu za više ovakvih ideja i fotografija sa lokacija!
Ukoliko imate nedoumica slobodno mi pošaljite pitanje: putriota

ljubičasta – tuda stižete autom
crvena – put od parkinga do vidikovca
žuta – put od vidikovca do jezera

Značiće mi ukoliko podržite moj rad na youtube platformi! Pogledajte moj novi video iz Španije 🙂  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *