Kako do Moskve?

BUDIMPEŠTA > MOSKVA
Iz Srbije do Budimpešte možete doći vozom, autobusom, kombijem. Železnice Srbije svakodnevno imaju polaske za glavni grad Mađarske, cena povratne karte je 26 evra, važi za sedište u drugoj klasi. Putovanje traje oko osam sati. Sa istočne stanice u Budimpešti, “Keleti” do aerodroma možete doći taksijem (oko 26 evra i 30 minuta) ili autobusom (4 evra i 60 minuta). Autobus nažalost ne ide direktno od stanice već morate prvo uzeti metro (crvena linija, M2) i ići par stanica do “Deak Fenenc ter” gde prelazite na autobus za aerodrom pod brojem 100E. Karta za metro (oko 1.15eur) ne važi u autobusu, te morate kod vozača kupiti novu (3eur). Autobus 100E saobraća svakog dana od 05:00 do 00:30 časova, metro od 04:30 do 23:10.

Mađarska niskotarifna kompanija WizzAir, leti do Moskve svakog dana, gde se povratne karte mogu naći već po ceni od 80 evra (mali ručni prtljag, ranac, uključen u cenu, za veći prtljag se doplaćuje). Vnukovo aerodrom, do kojeg leti ova kompanija je od Moskve udaljen 28 kilometara, povezuju ga taksi (oko 20 evra i 50 minuta) i javni prevoz. Autobus broj 611 kao i “Shuttle bus” voze do metro stanice u gradu, odakle možete dalje ka svim strana Moskve. Cena je 0.70 evra za 611, ili 1.5 evra za Shuttle, put traje oko 35 minuta. Karta važi dalje za metro, do 90 minuta ukupno. Treća opcija, pored autobusa i taksija je voz, Aeroexpress koji vozi do stanice “Kievskaya”, ukupno 30 minuta, cena 7 evra. Odatle metroom možete dalje gde poželite.

BEOGRAD > MOSKVA
Izmedju Beograda i Moskve, tri kompanije imaju direktne letove: AirSerbia, Aeroflot kao i Red Wings. Povratne karte se kreću od 200 evra naviše, u zavisnosti koliko ranije rezervišete kartu. Let traje tri sata. Jeftinije karte sa presedanjem možete naći preko kompanija Austrian i Swiss Airlines. U zavinosti od aerodroma na koji sleću ove kompanije, evo nekih inoformacija o aerodromima i njihovim konekcijama sa gradom.
Domodedovo (Red Wings, Austrian, Swiss): Najbrža opcija da se stigne do grada je voz Aeroexpress koji do stanice Paveletskaya putuje 45 minuta, odakle metroom možete dalje po gradu. Cena po smeru je 6.70 evra ako kupujete na licu mesta ili 5.60 ako kupujete online. Lokalni voz, takozvani “elektrichka” takodje ide do grada, doduše malo sporije (ukupno sat vremena i 10 minuta), ali je znatno jeftiniji – 1.50 evra. Red vožnje kao i cene možete proveriti ovde. Autobus nije baš najsjajnija opcija da dodjete do grada, prvo jer nikada ne znate kolika će vas gužva sačekati, zatim jer autobus ide samo do krajnje stanice metroa odakle vam je potrebno još oko pola sata vožnje do grada. Autobus košta 1.60 evra plus 80 centi za prtljag ukoliko imate. Taksi je jako skup, naročito ako uzimate one koji več čekaju ispred terminala. Mnogo bolja opcija je da naručite vozilo preko aplikacije Yandex Taxi, ili koristite Uber.
Sheremetyevo (Aeroflot, AirSerbia): Kao i kod Domodedova, najbrža opcija je ponovo voz Aeroexpress, koji sa ovog aerodroma ide do stanice Belorusskaya, celih 35 minuta. Cena karte na licu mesta je 6.70 evra dok je ako kupite online cena 5.60 evra. Za autobuse i taksi prevoz važi ista priča kao i za Domodedovo, najbolje je izbeći autobus, a oko taksija biti oprezan. U zavisnosti u koji deo Moskve idete i koja metro linija vam je potrebna, sledeći autobusi voze do njih:
Autobus 851 – vozi do zelene linije, stanica Rechnoy Vokzal, cena 0.70eur
Autobus 817 – vozi do ljubičaste linije, stanice Planernaya, cena 0.70eur

Pratite me na instagramu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *