Kako do Černobilja?

Kako doći do Černobilja? Kako posetiti Černobilj?

Iz Srbije kao i iz bilo koje druge države, najlakše je Černobilj i celu Zonu isključenja posetiti organizovanim turama iz Kijeva. Evo ukratko mog iskustva:

PREVOZ
Iz Beograda smo leteli kompanijom Lufthansa sa presedanjem u Beču i Minhenu u povratku. Ukupno sa presedanjem smo putovali oko pet sati, dok smo povratnu kartu platili 170 evra. Sada vidim da je na relaciji Beograd > Kijev aviokompnaija SkyUp pokrenula direktan let dva puta nedeljno te eto prilike da bez presedanja do glavnog grada Ukrajine stignete za manje od dva sata, a što je najvažnije karte se kreću već od 80 evra za povratno putovanje. Čekirani prtljag nije uračunat u osnovnu cenu, samo ručni prtljag do 7 kilograma.

SkyUp
SkyUp je privatna ukrajinska low-cost kompanija osnovana 2016. koja je prvenstveno krenula sa čarter letovima za ukraijinske turoperatore. Flota kompanije se sastoji od 11 aviona Boeing 737NG, dok se još uvek čeka isporuku sedam aviona Boeing 737MAX.

SMEŠTAJ
Smeštaj smo mi bukirali preko sajta booking.com, što i vama preporučujem. Kijev je jako jeftin bio, te je i apartman bio vrlo pristojan za relativno malo para. Preporučujem da smeštaj bukirate u blizini železničke stanice jer odatle kreću ture ka Zoni isključenja i nuklearnoj elektrani. Do centra se može peške ukoliko volite da šetate, ili taksijem koji je zaista jeftin u Ukrajini. Imajte na umu da većina stanovništva kako u turizmu i van njega u Ukrajini ne govori engleski jezik.

Najvažnije: ČERNOBILJSKA TURA
Zonu isključenja morate obići u sklopu neke organizovane ture, jer postoje provere, zabranjeno je kretati se po zoni bez nadrzora, a najvažnije od svega, zbog svoje sigurnosti. Postoje jednodnevne ture koje traju oko dvanaest sati, dvodnevne i više dana. Mi smo uzeli jednodnevnu koja nam je bila po mom mišljenju sasvim dovoljna. Platili smo je 90 evra gde je uključen prevoz iz Kijeva do zone, vodič koji vam non stop priča, ručak. Postoji mislim više turo operatera, ja sam našim bio prezadovoljan te evo i linka ka njima: Chernobyl Tour. Sve možete rezervisati online i dogovoriti se sa njima. Svi govore jako dobar engleski. Kod obilazaka važno je da vam telo bude prekriveno, znači nema papuča i sandala, šorceva, suknji, kratkih majica. Poželjno je imati i kačket, kapu, šešir. Ne dirati ništa od predmeta tokom ture, ne sedeti na zemlji. Sve te instrukcije ćete svakako dobiti od vodiča. Naša tura je kretala ujutru u 8h kada smo se našli kod železničke stanice, gde su nas uveče vratili.

HRANA
Hrana je u Kijevu kao i sve ostalo, relativno bila jeftina tokom mog boravka. Samo sam želeo da preporučim pekaru “Pirogova” koja ima najukusnija peciva za doručak. MUST.

GALERIJA
Sav video materijal kao i fotografije sa ture kojoj sam prisustvovao u Černobilju možete pogledati na mom Instagram profilu u sekciji “Ukrajina“. Javite utiske!

PUTOPIS
Ukoliko imate vremena, na portalu pink.rs možete pročitati moje putopise iz Černobilja u par delova:
Deo prvi
uskoro izlaze ostali.

Uživajte i javite utiske ukoliko budete posetili ovo mesto!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *