Kako do Beča?

SRBIJA > BEČ (kolima)
Od Beograda do Beča ima 600 kilometara, što se prelazi za nekih šest do sedam sati, u zavisnosti od gužve na granici i duže. Autoput vas svakako vodi na granični prelaz Horgoš, ali ukoliko je gužva na tom prelazu uvek možete koristiti alternative, prelaz Kelebija ili Bački Vinogradi (koji je otvoren od 07 do 19 časova i mogu ga koristiti državljani Srbije, Mađarske, EU, Islanda i Švajcarske). Trenutno stanje i zadržavanja na graničnim prelazima kao i gužvama i radovima na putu možete pogledati na sajtu AMSS.
Cena putarina i vinjeta od Beograda do Beča:
Srbija – 560 dinara (po smeru)
Mađarska – 10 evra (važi 10 dana) ili 15 evra (mesec dana)
Austrija – 9 evra (važi 10 dana) ili 26.20 evra (dva meseca)
Sve ostale informacije možete pronaći na tolls.eu
Vinjetu za Madjarsku možete najlakše kupiti na izlazu iz Srbije, na poslednjoj pumpi “Moll” i platiti je u dinarima. Vinjeta je elektronska, potrebno je samo sačuvati račun. Vinjeta za Austriju se može kupiti pre izlaska iz Madjarske ili na samom ulasku u Austriju na pumpi “Shell”, dobijate nalepnicu koju lepite na vetrobransko staklo u desnom gornjem uglu. Imajte na umu da se u Mađarskoj iako su u EU, plaća u forintama, lokalnoj valuti. Ograničenje brzine u sve tri države na auto-putu je 130km/h. Izmedju Mađarske i Austrije ne postoji granica, ali su kontrole austrijske policije veoma česte. Preporučujem kupovinu goriva u Austriju s obzirom na kvalitet i smanjenu potrošnju.
Ukoliko putujete sami, ili imate mesta u kolima možete ponuditi svoja prazna mesta na sajtu blablacar i podeliti sa potencijalnim putnicima troškove puta. Takodje, na sajtu možete pronaći vozače u slučaju da nemate svoj auto te sa njima doći do željene destinacije deleći troškove. Proverio sam i koristio ovu opciju par puta do Hrvatske, Poljske, Nemačke, uvek sam imao prijatna iskustva.

SRBIJA > BEČ (autobus)
Red vožnje kao i autobuske karte za Beč možete kupiti preko sajta AutobuskiPrevoz.
Cene se kreću od 40 evra za povratnu vožnju.

BEOGRAD > BEČ (avion)
Direktne letove na ovoj relaciji imaju kompanije Austrian i AirSerbia, let traje oko sat i dvadeset minuta, a povratne karte se obično kreću od 129 evra.

NIŠ > BEČ (avion)
Niskobudžetna avio kompanija WizzAir, leti direktno iz Niša do Beča po ceni već od 40 evra za povratno putovanje (uračunat mali kabinski prtljag, ranac, za veće kofere se doplaćuje). Iz Beograda, transfer do aerodroma u Nišu košta 3.000 dinara (povratna), preko agencije Gea.

NIŠ > BRATISLAVA > BEČ  (avion)
Aerodrom u Bratislavi je udaljen od Beča 80 kilometara. Iz Niša pored direktnog leta do Beča postoji i opcija da se leti kompanijom RyanAir do Bratislave pa da sa autobusom dalje dodjete do glavnog grada Austrije. Autobuski transfer koji traje oko sat i po vremena, košta od 5 evra, u zavisnosti koliko ranije rezervišete kartu, a kompanija koja vozi je Flixbus. Tako vas ceo put, u oba smera može koštati već od 30 evra (uračunat mali ručni prtljag, ranac. Za veći ručni ili čekirani prtljag se doplaćuje). Iz Beograda, transfer do aerodroma u Nišu košta 3.000 dinara (povratna), preko agencije Gea.

SRBIJA > BEČ (voz)
Voz za Beč možete koristiti iz Beograda, Pazove, Indjije, Novog Sada, Vrbasa, Bačke Topole, Subotice i Kelebije. Put od Beograda do Beča traje 12 sati. Cena povratne karte je od 70 evra. Za sve ostale informacije možete pozvati Srbija Voz ili potražiti na njihovom sajtu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.