Evropa

BEOGRAD
BUDIMPEŠTA
LISABON
MADRID

AMSTERDAM /holandija/
– Gradske linije brodova koje vode do severnog dela grada su potpuno besplatne, idu na nekoliko minuta tokom celog dana. Kreće se sa dokaiza železničke stanice i ide se do dokova Buiksloterweg ili NDSM.
– Kondomerija, ili ti prva prodavnica kondoma na svetu, nalazi se upravo u Amsterdamu (a gde drugde?). Ulaz je besplatan, možete uživati u svom tom šarenilu, a možda i pazariti nešto od beskrajne ponude. Sigurno ima za svakoga po nešto, koliko god da vam je. Novčanik.       / lokacija / sajt /
– “Openbare” biblioteka je slobodna za uživanje u arhitekturi, tišini, knjigama, muzici sa klavira, pogledu sa poslednjeg sprata, gde postoji i bar za kuliranje.      / lokacija / sajt /
– Uživanje u muzici svakako nema cenu, na pojedinim mestima i bukvalno. “Concergebouw” nudi besplatne koncerte skoro svake srede od 12:30H, repertoar i detaljnije informacije možete pogledati kod njih na sajtu.

BARSELONA /španija/
– Park “Guell” je pravi jedan muzej na otvorenom, sva ta Gaudijeva zdanja, priroda, muzika i ples, piknik ali i pogled na grad koji ostavlja bez daha. Ovo mesto je “must see” i ne smete ga propustiti ukoliko ste u ovom gradu. Ulaz je besplatan.
– Svake prve nedelje (dan) u mesecu nekoliko muzeja nudi besplatan ulaz posetiocima. Neki najatraktivniji su: Museu Nacional d’Art de Catalunya i Museu Piccaso. Čekirajte njihova radna vremena i datelja na sajtovima i bacite se u obilazak za nula evra.
– Laberinto de Horta – lavirint od žive ograde, jako zabavan za izgubiti se u njemu, inače u sklopu velikog neoklasičnog vrta iz 18. veka. Park se naplaćuje 2 evra ali je sredom i nedeljom ulaz slobodan, od 10 časova do zalaska sunca.

BEČ /austrija/
– Muzej primenjenih umetnosti “MAK” svakog četvrtka od 18 do 22 časova snižava cenu ulaznice sa 12 na 5 evra. Inače, svake prve nedelje (dan) u mesecu nekoliko muzeja širom grada otvara svoja vrata za besplatnu posetu, medju kojima su: Wien Museum Karlsplatz,  RömermuseumMAKOtto Wagner Hofpavillon Hietzing. Svi koji su mladji od 19 godina, inače u Beču imaju slobodan ulaz u većini muzeja.
– Tokom leta možete uživati u besplatnim projekcijama filmova na otvorenom na dve lokacije: na krovu gradske biblioteke /sajt/ ili na platou ispred čuvene gradske kuće (Rathaus) /sajt/.
– Što se tiče muzike dosta je mesta gde možete uživati u njoj bez potrošenog penija. Prvi na listi je koncert Schoenbrunn Summer Night Concert, zaista imponzantan dogadjaj koji treba doživeti. Lokalna mesta kao što su Chelsea i B72, jako često prave koncerte i muzičke dogadjaje sa slobodnim ulazom. Da li ste do sada uspeli da izbegnete čuveni Donau Insel Fest, ogroman festival na dunavskom ostrvu u Beču? Ukoliko niste bili, čekirajte. Ulaz je slobodan.

ISTANBUL /turska/
– Ulaz u Plavu džamiju je besplatan, osim u toku molitve kada po informacijama nije dozvoljen ulaz. Postoji propisani dres kod za muškarce i žene. Žene moraju imati pored nogu i ramena, pokrivenu i kosu. Ukoliko nemate kod sebe odeću za pokrivanje može se ispred same džamije.

MADRID /španija/
– Sat vremena besplatne salse u klubu “F**kin’ Mondays” uz kupljeno piće, svakog ponedeljka u 22H.
– Besplatne izložbe u kristalnoj palati u parku Retiro.
– “Prado” muzej, besplatan ulaz svakog dana osim ponedeljka od 18 do 20 časova. Jedna od najboljih zbirki evropske umetnosti iz XII do XX veka.
– “Reina Sofia” muzej, kolekcija XX veka među kojima i dela Pikasa i Dalija. Besplatan ulaz ponedeljak, sreda do subote 19 do 21čas ili nedeljom 13:30 do 19 časova.
– Katedrala “Almudena”, ulaz u katerdralu je za razliku od većine crkava slobodan. U samoj crkvi se nalaze slike iz XVI veka.
– “Anden 0” je napuštena stanica koja je pretvorena u mali muzej. Možete prošetati napuštenim tunelima i uživati u reklamama iz vremena dok je stanica bila u upotrebi.
– Uživajte u pogledu sa devetog sprata robne kuće “Corte Ingles” uz kafu ili doručak. A možete i samo fotkati.
– Takođe još jedan pogled sa krova gradskog veća u Madridu “Palacio de Cibeles“, besplatan ulaz. Zanimljivo dvorište sa staklenim krovom.
– Svakog drugog vikenda u mesecu železnički muzej otvara svoja vrata za lokalne dizajnere, kuvare, muzičare i umetnike koji postavljaju svoje štandove gde možete uživati. Ulaz je besplatan. Mercado de Motores.
– Mnoga mesta u gradu prikazuju besplatne projekcije filmova na otvorenom tokom leta, jedno od njih je napušteni prostor u kvartu La Latina. Pogledajte na njihovom sajtu dešavanja.

MOSKVA /rusija/
– Nekoliko barova i lokala s vremena na vreme nudi besplatne koncerte, samo čekirajte njihove sajtove za više informacija. Ovo su inače i preporuke lokalaca što se tiče izlazaka. Spisak: Duma, Rhyithm & Blues, Pir O.G.I., Punch & Judy Pub, Imagine, Konor McNessa.
– Svaki veliki grad koji je na turističkoj mapi ima barem jednu besplatnu turu kojoj se možete priključiti i obići grad. Kod Moskve ima dosta njih, a najbolje ocenjena je upravo ova ovde. Iako je besplano, morate se unapred prijaviti zbog velike potražnje preko njihovog sajta.
– Kulturni centar ZIL organizuje razne kulturne dogadjaje i skupove od kojih su neki besplatni. Većina ih je na ruskom, ali postoje i izuzeci na engleskom.

PARIZ /francuska/
– U Parizu nekoliko muzeja je podržano od strane države i za svoje stalne postavke imaju uvek slobodan ulaz. To su muzeji: Carnavalet (muzej istorije Pariza), Muzej savremene umetnosti, Le Petit Palais, kuća čuvenog pisca Onore de Balzak, koja danas predstavlja muzej književnosti, Muzej Bourdelle (umetnički radovi od bronze, mermera i gipsa), kuća Viktora Igoa, malo poznati dragulj – Muzej policije, Fragonard – muzej mirisa i parfema.

RIM /italija/
– Muzej Vatikana se inače naplaćuje, ali je ulaz besplatan svake poslednje nedelje u mesecu u periodu od 09 ujutru do 14 časova ( s tim što se poslednja grupa pušta najkasnije u 12:30h). Sve detaljne informacije imate na njihovom sajtu. Iskombinujte svoju posetu krajem meseca.

SANKT PETERBURG /rusija/
– Čuveni najveći muzej u Rusiji, Ermitaž otvara svoja vrata svakog prvog četvrtka u mesecu za besplatnu posetu. Deca, školarci i studenti imaju besplatan ulaz non stop, pretpostavljam uz dokaz (za studente).