Besplatne atrakcije u Madridu

Evo nekoliko stvari u Madridu koje možete obići sasvim besplatno:

Kristalna Palata, Retiro park.
 1. Ukoliko volite salsu, uvek je mesta gde možete đuskati. Svakog ponedeljka uz kupljeno piće dobijate sat vremena besplatne salse u klubu “F**king Mondays“.
 2. Retiro park je jedan od najlepših parkova u Španiji, obavezno ga obiđite pri poseti. Između ostalog, velika staklena konstrukcija predstavlja “Kristalnu Palatu“, gde se održavaju razne izložbe, ali je i sama po sebi doživljaj. Ulaz je naravno besplatan.
 3. Muzej “Prado” nudi besplatan ulaz sa posetioce svakog dana osim ponedeljkom od 18 do 20 časova. U njemu se nalazi jedna od najboljih zbirki evropske umetnosti iz XII do XX veka.
 4. Reina Sofia” muzej takođe nudi slobodan ulaz ponedeljko, sredom do subote od 19 do 21 čas ili nedeljom od 13:30 do 19 časova. U kolekciji iz XX veka sadrži i dela Pikasa i Dalija.
 5. Iako se u većini crkava naplaćuje ulaz, ulaz u katedralu “Almudena” je slobodan. U samoj crkvi možete uživati u slikama iz XVI veka.
 6. Ukoliko ste kao i ja zaluđenik za ovzove i napuštena mesta, obavezno posetite muzej “Anden Cero” u čijem sklopu se nalazi i napuštena metro stanica. Možete čak videti i reklame na zidovima iz vremena kada je puštena u rad.
 7. Sa devetog sprata robne kuće “Corte Ingles” možete uživati u pogledu na grad. Ovde možete popiti kafu ili doručkovati.
 8. Još jedan pogled na grad možete uhvatiti sa krova gradskog veća, poznatijeg kao “Palacio de Cibeles“. Dvorište je takođe jako interesantno, prekriveno staklenom konstrukcijom.
 9. Svakog drugog vikenda u mesecu, železnički muzej otvara svoja vrata umetnicima, kuvarima, dizajnerima, muzičarima koji između vozova postavljaju svoje štandove u čijim sadržajima možete uživati. Ulaz je besplatan. “Mercado de Motores
 10. Mnoga mesta u gradu nude besplatne projekcije filmova na otvorenom tokom leta. Jedno od njih je napušteno mesto u kvartu La Latina. Na njihovoj facebook stranici možete pogledati šta se dešava!
 11. Da li ste znali da se u Madridu nalazi egipatski hram? Star više od 2000 godina hram “Templo de Debod” prebačen je u Madrid 1968. kao poklon egipatske vlade. Ulaz je besplatan a potrudite se da dođete tokom zalaska sunca jer je tada doživljaj najbolji!
 12. Bivša klanica koja je pretvorena u kulturni centar? “Matadero” kulturni centar danas nudi bogat sadržaj, festivale filmova, hrane, umetničke izložbe. Dovoljno je samo lutati ovim prostorom koji zauzima čak 59.000 kvadrata.
Mercado de Motores / fotografija preuzeta sa sajta mercadodemotores.es

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *