Besplatne atrakcije u Lisabonu

U svakom gradu postoje besplatne atrakcije koje možete obići, u Lisabonu imamo nekoliko:

  • Ne možete ih baš jesti a da ne platite, ali možete posmatrati kako ih prave, radionica čuvenih dezerta “natas”, sjajno mesto da nakon uživanja u procesu i probate koji. Evo i njihove facebook stranice.
Fotografija preuzeta sa stranice tastingtable.com
  • Galerija “Coleccao Berrardo” sadrži niz eksponata moderne umetnosti među kojima i radove Pikasa, Dalija i Vorhola. Ulaz subotom je slobodan!
  • Ukoliko volite knjižare, obavezno posetite “Ler Devagar” koja se nalazi u sklopu jednog prezanimljivog urbanog distrikta “Lx Factory” gde možete “potrošiti” sigurno bar pola dana. Knjižara je vlaskin jako bogate kolekcije knjiga, ali i kreativnog enterijera.
Knjižara “Ler Devagar”
  • Kada pomislite na Lisabon, verovatno pomislite i na tamvaje. Urezane fotografije one najpoznatije atrakcije dolaze verovatno od čuvene linije 28. Nije potpuno besplatno ali možete uživati u vožnji po ceni osnovne karte, razgledati vijugave ulice i čuditi se sve vreme kako uopšte tramvaj saobraća tuda. Nisam siguran šta je bio veći doživljaj da li se voziti u njemu ili izbegavati ga u uskoj ulici. Pazite se džeparoša!
  • Zaronite u prošlost, otkrijte rimske rezervoare za ribu, drevna groblja ali i stupove koji sprečavaju da centralni Lisabon potone. Mali ali neverovatni muzej čeka da ga otkrijete. Potrebno je da rezervišete svoj obilazak koji se dešava dva puta nedeljno. Núcleo Arqueológico.
  • Museu do Oriente“, muzej posvećen orijentu, kao što i naziv govori, sadrži veliku zbirku portugalske i azijske umetnosti, na najbolji način predstavljajući susret zapada i istoka. Ulaz je slobodan petkom od 18 do 22 časa.
  • Convento do Carmo” ruševine gotske crkve kao podsetnik na zemljotres 1755. godine kada je ista nastradala. Pre zemljotresa bila je ovo najveća crkva u Lisabonu, danas bez krova, ostali su zidovi i lukovi. Zanimljivo iskustvo i prelep pogled sa obližnjeg vidikovca.
Tramvaj broj 28
  • Museu do Aljube-Resistência e Liberdade” je još jedan muzej gde je ulaz sasvim besplatan a smešten u bivšem političkom zatvoru. Možete saznati kako su prema zatvorenicima postupali ali i kako se narod odupirao diktaturi Salazara koja je završena 1974. nakon 48 godina vladavine.
  • Putnički trajekti u Lisabonu pružaju jeftin način da sagledate grad, nije besplatno ali jako povoljno. Glavne dve luke za uhvatiti brod su “Cais do Sodre” i “Terreiro do Paco“.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ovo je moj instagram profil.
Kako doći do Lisabona možete pročitati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *