Besplatne atrakcije u Budimpešti

Kako iz Srbije stići do Budimpešte možete pročitati ovde.
Evo i spiska atrakcija koje moežte obići u ovom predivnom gradu sasvim besplatno:

1. Skoro svi gradovi imaju super opciju besplatnih pešačkih tura, a ovde možete ponaći četiri opcije koje vam nudi Budimpešta.

2. Groblje “Kerepesi” najveći je park statua na otvorenom, poslednje počivalište mnogih poznatih Mađara. Jako je očuvano i na prvi pogled izgleda kao botanička bašta zbog dosta zelenila. U miru uživajte u mauzolejima, grobnicama i statuama.

3. Pojedini muzeji nude besplatan ulaz državljanima EU ili mlađima od 26. Tako svake treće subote u mesecu ukoliko ste u ovim kategorijama možete besplatno obiću Muzej likovnih umetnosti, Narodni muzej ili Mađarsku nacionalnu galeriju. Poslednje nedelje u mesecu mlađi od 26 mogu besplatno obići Vojni muzej. Muzeji su takođe besplatni za praznike 15. marta, 20. avgusta i 23. oktobra.

4. Brojne galerije nude besplatne izložbe uključujući fotografiju, slike i skulpture. Jedne od najpoznatijih su galerija Telep, centar underground umetničke scene; galerija Varfok, savremena mađarska umetnost; galerija Virag Judit, mađarsko slikarstvo 19. i 20. veka.

5. Velika zatvorena pijaca u Budimpešti sagrađena još 1897. nudi apsolutno dobar doživljaj kupovali nešto ili samo posmatrali ljude i enterijer.

6. Vajdahunyad dvorac je zapravo najveći muzej poljoprivrede u Evropi. Cela građevina ima tri krila, jedno rađeno u baroknom, drugo u romanskom a treće u gotskom stilu. Ukoliko ste ljubitelj arhitekture, ovo mesto je prava poslastica.

Za još sličnih sadržaja pratite me na instagramu.

DRUGI SU PREPORUČILI: Šta obići u Budimpešti?
Cipele na Dunavu: jedan od najvažnijih spomenika u Budimpešti, u čast hiljadama ljudi koji su bili streljani na obali Dunava tokom Drugog svetskog rata. Cipele su se u to vreme smatrale vrednom robom, te je svako od njih pre streljanja morao da izuje svoje i ostavi ih pre smrti. Predlog je da obiđete ovo mesto tokom zalaska sunca zbog doživljaja.
Gellert brdo: idealno mesto za panoramski pogled na grad. Od hotela Gellert se do vrha dolazi peške, nekih 15 minuta uspona, ali postoji i javni prevoz ukoliko ne volite šetnju. Kao i svuda, na ovakvim mestima je najbolje doći pre zalaska, izlaska sunca ili noću.
Szimpla Kert: da kažemo “hipsterski” raj, konceptualni bar, bioskop, čil zona, pijaca, mesto za modne revije, književne večeri, ispijanje, govoranciju, ljubav. Nalazi se u jevrejskoj četvrti, čeka da istražite sve te detalje. Klopa je takođe dobra.
Deryne Bisztro: klooopica! Kažu da je dobra klopa ovde, posebno lazanje!
Lavirint: Ogromna mreža tunela i pećina ispod Budimskog dvorca, prvobitno služili kao sklonište i podrum. Danas je to turistička atrakcija začinjena dodatno rekvizitima, efektima magle, dramatičnim osvetljenjem kako bi učinili ovo mesto još mističnijim.
– Mesta sa prelepom arhitekturom: Hotel Parisi Udvar, 26 Budapest, kao i hotel sa sjajnim pogledom na katedralu – Aria Hotel.
– Budimpešta je inače poznata po termalnim bazenima/ banjama. Jedna od poznatijih je “Rudas” sagrađena tokom otomanske vladavine 1550. godine. Još uvek sadrži elemente turkog kupatila iako je renovirana i dograđena. Broji sedam bazena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *