Kako do Lisabona?

Evo nekoliko načina kako možete stići do Lisabona:

Avionom iz BEOGRADA do LISABONA
Uglavnom najjefinije varijante povratne karte iz Beograda do glavnog grada Portugala ima niskotarifna kompanija WizzAir, koja od jula 2023. ponovo uspostavlja direktnu rutu. Leteće dva puta nedeljno, utorkom i subotom, a cene se kreću od 150 evra naviše za povratno putovanje. Najniža tarifa podrazumeva samo mali ručni prtljag (ranac), dok se veći ručni prtljag (mali kofer), kao i čekirani prtljag doplaćuju. Mali kofer se doplaćuje oko 35 evra za povratnu kartu, dok veliki čekirani košta oko 45 evra.

Nacionalna avio-kompanija AirSerbia od aprila saobraća do Lisabona dva puta nedeljno, utorkom i subotom. Povratne karte na ovoj relaciji se mogu naći već po 180 evra za povratno putovanje.


Avionom iz BUDIMPEŠTE do LISABONA
Iz Budimpešte imate jeftine letove niskotarifnom kompanijama RyanAir i WizzAir koje na ovoj relaciji lete nekoliko puta nedeljno. Cene povratnih karata se kreću oko 180 evra. Do aerodroma u Budimpešti možete stići kombi prevozom, po principu od vrata do vrata, kompanijom Terra Travel. Povratna karta je 80 evra.

PODRŠKA
Ukoliko želite, moj rad možete podržati na sledećem linku. Hvala puno što učestvujete u realizaciji mojih projekata i avantura te što mogu da vam pomognem u realizaciji vaših.

Zapratite moj instagram i youtube nalog! Uvek pripremam za vas sjajne putničke priče!

Avionom iz PODGORICE do LISABONA
Iz Podgorice do LIsabona, jeftinije možete stići kombinacijom letova niskotarifnih kompanija. Evo nekih predloga za vas:
Podgorica > Milano > Lisabon (WizzAir + EasyJet)
Podgorica > Barselona > Lisabon (RyanAir + Vueling)
Podgorica > Beč > Lisabon (WizzAir + RyanAir)
Lisabon > Milano > Podgorica (EasyJet + WizzAir)
Lisabon > Pariz > Podgorica (Transavia + Transavia)

Najnižu povratnu kartu sa malim ručnim prtljagom (rancem), našao sam za 110 evra. Obratite pažnju kod presedanja, kada kombinujete dve niskotarifne kompanije, čekirani prtljag koji predajte, morate sami prebaciti na sledeći let. Ne ide direktno do krajnje destinacije, čak i kada je ista kompanija u pitanju. Sve karte se takođe moraju posebno kupiti, na sajtovima kompanija. Čekirani prtljag se doplaćuje.

Avionom iz BANjALUKE do LISABONA
Opcije sa presedanjem kod niskobudžetnih kompanija, najjeftinija opcija koju sam našao je 145 evra za povratno putovanje sa ručnim prtljagom. Veći prtljag se doplaćuje.
Banja Luka > Brisel > Lisabon (RyanAir + RyanAir)
Banja Luka > Beč > Lisabon (RyanAir + RyanAir)
Banja Luka > Hamburg > Lisabon (WizzAir + Eurowings)
Lisabon > Brisel > Banja Luka (RyanAir + RyanAir)
Lisabon > Beč > Banja Luka (RyanAir + RyanAir)

VAŽNO: Iako kupujete karte kod iste kompanije, kod niskotarfinih kompanija sve karte morate posebno kupiti, ne postoji opcija da vezano uzmete do krajnje destinacije. Ukoliko imate čekirani prtljag, morate ga podići na aerodromu gde imate konekciju te zatim predati ponovo za krajnju destinaciju. Kod niskotarifnih kompanija prtljag ne ide direktno na krajnju destinaciju iako su oba leta istom kompanijom. Vodite računa da između letova imate dovoljno vremena za presedanje.


Avionom iz NIŠA do LISABONA
Najjeftinija varijanta iz Niša do Lisabona je bila kombinovanjem niskotarifnih kompanija, sa povratnom kartom od ukupno 200 evra za putovanje sa ručnim prtljagom. Opcije za konekciju su sledeće:
Niš > Beč > Lisabon (WizzAir + RyanAir)
Lisabon > Beč > Niš (RyanAir + RyanAir)
Lisabon > Keln > Niš (Eurowings + AirSerbia)

Avionom iz PRIŠTINE do LISABONA
Najjeftiniju opciju koju sam pronašao za konekcije na ovoj ruti su od 130 evra naviše za ručni prtljag. Veći prtljag se doplaćuje.
Priština > Ženeva > Lisabon (EasyJet + EasyJet)
Priština > Bazel > Lisabon (EasyJet + EasyJet)
Lisabon > Ženeva > Priština (EasyJet + EasyJet)

Naplati kašnjenje leta: Ukoliko je vaš let kasnio više od tri sata, avio-kompaniji možete naplatiti penale u iznosu do čak 600 evra. U tome će vam dosta pomoći sajt AirHelp koji će sve uraditi umesto vas. Na vama je samo da popunite zahtev i sačekate da vam novac legne na račun. Sve legalno i po zakonu.

Kako od aerodroma u Lisabonu do centra grada?
Najlakši način da stignete do grada je metroom. Postoje četiri linije metroa koje pokrivaju veći deo grada, od aerodroma vodi crvena linija, sa koje kasnije možete preći na ostalih tri. Mapu metro linija možete pogledati ovde. Cene karata za metro su 1.65 evra za jedno putovanje ili 6.60 evra za kartu koja važi 24 časa. Metro saobraća od 06:30 do 01:00 posle ponoći. Taksi košta oko 20 do 30 evra.

SMEŠTAJ / Najbolje je da svoj smeštaj u Lisabonu rezervišete preko sledećeg sajta:

GDE OSTAVITI PRTLJAG U LISABONU?
Ukoliko je potrebno da ostavite prtljag na nekoj lokaciji u Lisabonu, dok obilazite grad nesmetano, sajt Radical Storage je jako pouzdano mesto da to sprovedete u delo. Pronažite lokaciju koja je najbolja za vas, rezervacija se vrši online na sajtu, vaše je samo da ostavite i uživate dalje bez teških kofera.

ORGANIZOVANE TURE
Dok sam bio u LIsabonu koristio sam sajt GetYourGuide za pronalaženje dnevnih tura po gradu, kao i bukiranje istih. Preporuka, ima dosta zanimljivih koje možete pronaći.

One Reply to “Kako do Lisabona?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *